Hoe verdient een affiliatenetwerk zijn geld? Als je gaat starten met affiliatemarketing als adverteerder dan is de kans groot dat je gaat samenwerken met een affiliate netwerk. In Nederland zijn verschillende grote affiliatenetwerken zoals: Awin, Daisycon, Tradetracker en Tradedoubler actief.  In dit artikel wordt ingegaan op de vragen: Wat doet een netwerk? Hoe verdient een netwerk zijn geld? Wat is het verschil tussen marge en opslag? + enkele inzichten over onderhandelen met een netwerk.

Wat doet een affiliatenetwerk?
1 Affiliate netwerken verzorgen de tracking  van jouw orders (de meting van de affiliate transacties)
2 Beschikken over een grote affiliatebase die na starten van jouw affiliateprogramma worden benaderd met de vraag de promotie op te starten.
3 Ze zorgen ervoor dat alle affiliates die transacties hebben gerealiseerd voor jouw programma uitbetaald worden.
4 Verder voorzien de netwerkinterfaces je van informatie over de prestaties van jouw affiliateprogramma.

Hoe verdient een affiliatenetwerk zijn geld?
Een netwerk verdient zijn geld op basis van een netwerkfee. Over elke transacties die via een affiliate tot stand is gekomen ontvangt de affiliate een commissie. Over deze commissie (affiliatevergoeding) wordt een netwerkopslag of netwerkmarge berekend. Het voordeel hiervan is dat een affiliatenetwerk gebaat is bij een succesvol programma omdat ze ook per order worden betaald (net als een affiliate). Een nadeel kan zijn dat een netwerk minder aandacht besteed aan de kleinere programma’s.

Marge vs Opslag
In voorstellen van netwerken wordt vaak over marge gesproken terwijl een opslag een duidelijker beeld geeft van jouw totale kosten per order. Wees hier scherp op als je in gesprek gaat met een affiliatenetwerk.

Hieronder een voorbeeld:
Als je spreekt over een netwerkmarge van 30% over de totale affiliatevergoeding. Dan wordt hier het volgende mee bedoelt: Van totale vergoeding die een adverteerder weggeeft 100%  gaat 70% naar de affiliate en 30% naar het netwerk. Wat je echter als adverteerder wilt weten is wat je totale kosten per order zijn. In het bovenstaande voorbeeld van een marge van 30% is de aanname snel gemaakt dat je kosten bij een affiliatevergoeding van 7 euro + 30% netwerk marge 7 x 1,3 = 9,10 per order is.

Dat is niet het geval. Een marge van 30% is namelijk een opslag van 1,43. Waarom? Bij marge wordt er teruggerekend van een totaal.  De marge van 30% voor het netwerk betekent dat er 7 euro naar de affiliate gaat en 3 euro naar het netwerk van het totale bedrag van 10 euro.

7 euro x 1,3 = 9,10  euro
7 euro x 1,43 = 10 euro

Zorg er dus ten alle tijden voor dat je rekent vanuit een opslag. Dit geeft een accuraat beeld van jouw totale CPS voor een affiliate sale.

Tips over onderhandelen met een affiliatenetwerk
Jouw onderhandelingspositie met een netwerk is sterk afhankelijk van de marges van je bedrijf ten opzichte van de concurrent (marketingbudget per order) en de branche waarin je actief bent. Bedrijven / organisaties die werken op basis van een abonnementenstructuur hebben vaak ruimte voor hoge affiliatevergoedingen.  Voorbeelden hiervan zijn telecomaanbieders, energiebedrijven en verzekeraars. Binnen deze branches zijn veel affiliates actief omdat de affiliatevergoedingen hoog zijn. Het gevolg is dat deze bedrijven (mits goed gemanaged) grote affiliateprogramma’s beheren.

Zoals eerder aangegeven verdienen netwerken door middel van een netwerkopslag op elke transactie. Een netwerk scoort goed op affiliateprogramma’s waar veel transacties worden gerealiseerd met een hoge affiliatevergoeding. Zorg ervoor dat je bewust van jouw toegevoegde waarde als je in gesprek gaat met de netwerken.

Was dit artikel nuttig? Laat het mij hieronder weten :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s